Jorma Vuoksenmaa: ”Face Time Bourbon historiallisesti yksi parhaista – Suomalaisen raviurheilun sopeuduttava megatrendeihin”

Yksi ravivuoden pääkilpailuista, maineikas Prix d’Amérique, ajetaan tänään Pariisissa Vincennesin radalla. Vedonlyöntilegenda Jorma Vuoksenmaan mukaan ravihevosia on mahdoton laittaa paremmusjärjestykseen, mutta hän nostaa kilpailun suosikin, ranskalaisen Face Time Bourbonin,  yhdeksi kaikkien aikojen suurhevosista. Vuoksenmaa puhuu tuoreella videolla myös suomalaisen raviurheilun huolestuttavasta tilasta.

Vuoksenmaan mukaan eri maiden raviurheilu on luonteeltaan niin erilaista, että hevosia on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Hän nostaa kuitenkin Face Time Bourbonin suurten joukkoon. 

– Luultavasti maailman paras ravihevonen tällä hetkellä, ja myös historiallisesti yksi parhaista. Vertailu on kuitenkin erittäin vaikeaa maiden eri luonteen takia, vähän kuin vertaisi nyrkkeilijää ja vapaaottelijaa. Historiallista vertailua taas vaikeuttaa se, että raviradat ovat nopeutuneet, varusteet ovat parantuneet, samoin eläinlääketiede ja valmennus. Siksi Face Time Bourbonia on vaikea verrata esimerkiksi Varenneen, Ready Cashiin tai Muscle Hilliin, joka saattoi olla kaikkien aikojen paras ravihevonen. Omissa ratingeissani Face Time Bourbon on kuitenkin sensaatiomaisen ja monipuolisen Varennen tasolla, ja tällä hetkellä maailman paras, Vuoksenmaa kuvailee Unibetin Hetkinen TV -videolla. 

Suurkilpailun kakkossuosikki on ranskalaislegenda Jean-Michel Baziren ajama Davidson du Pont. Vuoksenmaan mukaan Basirea pelataan Ranskassa kuin kulttihahmoa, ja se näkyy aina kertoimissa – myös Prix d’Amériquen kohdalla. Tämä on hänen mukaansa hyvin ominaista Ranskan ravikulttuurissa, mutta sama ilmiö on nähtävissä lievempänä muuallakin. 

– Suomessa on sensaatiomaisen upea ravikuski Santtu Raitala. Tuleva Jorma Kontio, jos ei ole sitä jo nyt. Jossain vaiheessa voi kuitenkin käydä niin, että joudun kääntymään peleissä Santtua vastaan, koska hänestä tulee niin populääri, että se vaikuttaa merkittävästi kertoimiin, Vuoksenmaa kuvailee Pihtiputaan nuorta ravitähteä.

”Monia päätöksiä tehdään vääristä syistä”

Vuoksenmaa käy vuosikymmenten ravikokemuksellaan videolla läpi muun muassa ravikulttuurien eroavaisuuksia eri maissa sekä Vincennesin omalaatuista rataprofiilia. Eniten häntä puhuttaa kuitenkin suomalainen raviurheilu, jonka on Vuoksenmaan mukaan sopeuduttava megatrendeihin selviytyäkseen. 

– Pelipuolella on sellainen megatrendi, että ihmiset haluavat pelata pienellä rahalla isoista poteista. Tämä toteutuu vain, jos on riittävän ison yleisön mielenkiinto sekä peliturvallisia ja kansainvälisesti kiehtovia pelikohteita. Tällä hetkellä Suomessa tehdään monia päätöksiä liian suppeista ja usein vääristä syistä, Vuoksenmaa näkee.

Yhtenä käytännön ehdotuksena Vuoksenmaa esittää muun muassa Eurojackpotin tyylisen kansainvälisen, ison ravipelin perustamista. Viikoittain kiertävä hevospelituote nostaisi potit ja yleisön kiinnostuksen ravien ansaitsemalle tasolle. 

Hän puhuu myös Suomen maakuntaratojen kohtalosta ja Vermosta maan pääratana. Hänen mukaansa on luonnollista, että maassa on päärata suurimman kaupungin liepeillä. 

– Ihmisiä ei voi pakottaa ympäri vuoden maakuntaradoille, jos pelikuluttajat eivät sitä halua. Laajuus voidaan kuitenkin saavuttaa ennen kaikkea kesäratojen kautta. Minun ratkaisuni olisi se, että kesäratoja tuetaan, ja keskiviikkoravit siirrettäisiin esimerkiksi juhannuksen jälkeisestä keskiviikosta heinäkuun loppuun asti Vermosta maakuntaradoille. Ne ajettaisiin tuetuilla palkinnoilla niillä kesäradoilla, jotka tekivät parasta työtä edellisenä kesänä, Vuoksenmaa ehdottaa. 

Koko video katsottavissa Youtubesta ja kuunneltavissa Soundcloudissa.