Italiaan siirtynyt Petteri Koponen valottaa siirtosaagansa käänteitä: ”Pelipaikkoja olisi löytynyt muualtakin, mutta niissä taloudellinen puoli ei ollut sitä mitä halusin”

Petteri Koposen syksy koripalloilijana oli kaikkea muuta kuin helppo. Vaikka hänellä oli voimassa oleva sopimus Bayern Münchenin kanssa, kertoi saksalaisen suurseura jo kesällä, ettei heillä ole käyttöä Koposelle.

Niinpä Koposen syksy kului Suomessa yksinään ja mm. HBA-Märskyn kanssa treenaten, sekä ennen kaikkea uutta seuraa etsien.

– Tähän kaiken päälle vielä koronapandemia, joten uuden seuran löytyminen oli kaikkea muuta kuin helppoa. Totta kai pelipaikkoja olisi löytynyt muualtakin, mutta niissä taloudellinen puoli ei ollut sitä mitä halusin, Koponen kertoo Triplatupla-podcastin haastattelussa. 

Koponen kertoo, että sopimusteknisessä pattitilanteessa mielessä kävi myös paluu kotoiseen Korisliigaan.

– En mä sitä missään vaiheessa pois sulkenut. Mutta ei se olisi ollut taloudellisesti mahdollista, ellei Bayern olisi hoitanut omaa osuuttaan (jäljellä olevasta sopimuksesta) ihan reilusti.

Elämä Suomessa ja ennen kaikkea perheen parissa maistui kuitenkin 12 ulkomailla vietetyn ammattilaisvuoden jälkeen oikein hyvältä.

– Henkisesti ei ollut rankkaa, vaan jopa pelottavan siistiä. Sai olla kotona perheen kanssa ja tehdä sellaisia juttuja, mihin ei ole aiemmin ollut mahdollisuutta. Pääsin näkemään, mitä se elämä voi myös olla. Mutta kyllä mulla silti tuntui kokoajan siltä, että haluan vielä pelata, 32-vuotias Koponen kertoo. 

Uudessa tilanteessa, mutta tutussa ruokapöydässä

Vuodenvaihteen jälkeen Koponen, Bayern München ja Pallacenastro Reggiana pääsivät sopimukseen, jonka myötä suomalaistakamies siirtyi loppukaudeksi Italiaan. Hyvin kautensa aloittanut Reggiana on nyt Italian Lega A:ssa viiden pelin tappioputkessa, joten seura toivoo Koposen kääntävän taas kurssin kohti pudotuspelejä.

Viime vuodet Euroopan suurseuroissa Bayernissa, Barcelonassa ja Khimkissä pelanneelle Koposelle taistelu keskikastissa ei ole tuttua. 

– Tämä on minulle uusi tilanne, kun ei voida lähtökohtaisesti voittaa jokaista ottelua. Mutta uskon voivani auttaa joukkuetta kohti parempia tuloksia. Ja Italian liigan ja cupin lisäksi pelaamme myös FIBA:n Europe Cupia, jossa seuralla on kovat tavoitteet.

Pitkään pelaamatta ollut Koponen kuitenkin tietää, että huippukuntoon pääseminen vie kokeneelta pelimieheltä aikansa. 

– Pääsin aloittamaan viidellä viittä vastaan harjoitukset vasta tällä viikolla, joten katsotaan pelaanko vielä viikonloppuna. Tiedän myös, että kropassani on jo omat ongelmansa. Mutta haluan todistaa, että kyllä vanha herra pystyy vielä tällä tasolla pelaamaan.

Kulttuurillisesti sopeutuminen Reggianaan ei aiheuta haasteita, sillä Italian kentät tulivat Koposelle tutuiksi jo ammattilaisuran alkutaipaleella, kun hän palloili Virtus Bolognassa vuodet 2008–12. Paluu Italiaan onkin kirjaimellisesti maistunut.

– Ruoka on täällä hyvää, jopa pelottavan hyvää. Täytyy pitää oikeasti syömistä silmällä, ettei käy kun nuorena poikana Bolognassa, kun kiloja tuli nopeasti lisää, Koponen nauraa.

Koponen aikoo olla Susijengin mukana helmikuun EM-karsinnoissa

Seurajoukkuemenestyksen lisäksi Koposen kevätkauden tähtäimet on asetettu myös maajoukkuepuolelle, tarkemmin sanottuna Suomen EM-kisapaikkaan. Sen kohtalo ratkeaa jo helmikuun puolessa välissä, kun Susijengi päättää karsintaurakkansa Sveitsi- ja Georgia-otteluilla. 

Vaikka Koponen on vielä keskenkuntoinen sekä siirtynyt juuri uuteen seuraan, haluaa hän olla kuukauden päästä mukana auttamassa Suomea EM-kisoihin.

– Kyllä minun on tarkoitus tulla auttamaan Susijengiä. Meillä on iso Sveitsi-peli tulossa, ja tavoitteet ovat tietenkin EM-kisoissa.

Koronan sekoitettua kansainvälisen koripallokalenterin, siirtyivät myös EM-kisat pelattavaksi vuotta myöhemmäksi, syksylle 2022. Kisapaikan auetessa Susijengille, Koponen olisi lopputurnauksen aikaan jo 34-vuotias. Niin pitkälle hän ei ole kuitenkaan vielä uraansa suunnitellut. 

– Kevät menee nyt Reggianossa, ja katsotaan rauhassa mitä sitten seuraavaksi. Onko se ulkomaat, Korisliiga vai ei pelejä ollenkaan.

Lähtenä olevan Triplatupla-podcastin voit kuunnella tästä: https://soundcloud.com/unibetfinland/triplatupla-118-puhelu-petteri-koposelle-harden-trade-ja-lahti-basketball